Tuesday 29 October 2013

10 soovitust auto talvevalmis seadmiseks



Koos kellade keeramisega tuleks autoomanikel ka oma sõiduk talveajale üle viia ning häälestada end juba talvisele sõidustiilile.
Liiklusõpetaja Raigo Koorem võtab luubi alla toimingud, millele autoomanikud enne talve peaksid tähelepanu pöörama, et saabuvad külmad ehmatavalt ei mõjuks.

  1. Vaheta rehvid. Alates 15. oktoobrist on lubatud liigelda ka naastrehvidega, talverehvid on kohustuslikud alates 1. detsembrist. Must jää ilmub aga teedele harilikult palju varem ja tihti sajab ka esimene lumi enne 1. detsembrit maha, mistõttu on varajasem ettevalmistus alati parem. Nõuetele vastavate talverehvide mustri sügavus peab olema vähemalt 3 mm (soovitatavalt 4-5 mm) ja seda mõõdetakse rehvi kesksoones.
  2. Pese enne külmi korralikult auto puhtaks ja vahata. See kindlustab, et auto värv peab paremini külmale vastu ning jää, lumi ja sool ei pääse nii kergelt roostet tekitama. Peale pesu kuivata ukse tihendid ja määri need silikooniga, eriti kui pesed automaatpesulas – nii väldid autouste kinnijäätumist.
  3. Kontrolli üle kojamehed. Kulunud või katkised kojamehed ei taga vajalikku nähtavust lumesajus. Vaheta välja ka klaasipesuvedelik külmakindla vastu, kuna vastasel juhul võib jäätunud vedelik kriitilisel hetkel ebameeldiva üllatuse tekitada. Kui oled hiljuti just suvise vedelikuga paaki täitnud, lisa jooksvalt talvist klaasipesuvedelikku. Nii segunevad vedelikud ja väheneb külmumise oht.
  4. Vaata üle kõik sõiduki vedelikud. Kontrollima peab jahutusvedeliku, õli ja pidurivedeliku taset, sest vanad vedelikud ja määrdeained ei täida enam nii hästi oma funktsioone. Selleks on anumatel peal minimaalse ja maksimaalse taseme näidikud ning samuti ka õlivardal. Kui endal oskus puudub, siis tuleks lasta neid kontrollida mõnes töökojas.
  5. Kontrolli aku korrasolekut. Kui aku on juba vana ja vajab vahetust, siis on seda vajadust kõige varmamad meelde tuletama just külmad ilmad. Viimane märguanne aku vahetamiseks, enne kui see lõplikult alt veab, on see, et auto käivitub aeglaselt. See näitab, et aku elektrolüüdid ja plaadid on vananenud ning ei jõua enam mootorit käima vedada. Aku seisukorda saab kontrollida akudega tegelevates müügiesindustes ja töökodades ning autoesindustes.
  6. Väldi auto elektriseadmestiku asjatut kurnamist. Külma ilmaga, eriti lühikesi sõite tehes, tarbivad seadmed rohkem voolu kui auto suudab akusse laadida. Seetõttu võib väheneda aku käivitamisvõimsus ja suureneb võimalus, et just sel hommikul, mil Sul on tööle eriti kiire, sunnib Su auto Sind taksot tellima.  Et seda ei juhtuks, väldi salongisoojenduse seeshoidmist, kui vaid süüde on sees. Samuti ei maksa külma autosse istudes soojendust maksimumini keerata - salong soojeneb ikka sama kiirusega, ent nii vähendad aku töövõimet. 
  7. Hari, jääkaabits ja väike labidas olgu juba autos valmis. Nii ei saa Sind jää ja lumi enam oma saabumisega ebameeldivalt üllatada. Samuti tuleks kasuks paari kindaid autos hoida, et oleks alati võtta.
  8. Mõtle, kuhu pargid. Kui terveks päevaks või ööks auto seisma jätad, arvesta võimalusega, et tagasi tulles ei pruugi see enam käivituda, kuna aku vajab elustamist. Soovitav on parkida auto esiots väljapääsu suunas. Nii on auto kapotile vaba ligipääs, et vajadusel naabrimehe autoakult veidi turgutust saada. Samuti on nii kergem autot välja lükata, kui see vajalikuks peaks osutuma.
  9. Jälgi oma sõidustiili. Külmade saabudes väldi suvise sõidustiiliga auto koormamist. Suvel on õlid ja määrdeained vedelamad ja nende määrdeomadused paremad. Talvel on kõik määrimist vajavad osad aga veel jäigad, kuni määre üles soojeneb. Samuti vajad ka Sina autojuhina uute teeoludega harjumist. Jälgi oma sõidukiirust ja ohutut pikivahet.
  10. Varu aega sihtkohta jõudmiseks. Kuigi talv tuleb meil siinmail igal aastal ühtemoodi, on selle saabumine millegipärast alati suurele osale juhtidest üllatav. Seega, ole valmis, et esimese lume saabudes võib linnas liiklemine olla aeglasem kui tavaliselt ja sihtkohtadesse jõudmisele kuluv aeg seega pikem.
Ohutut liiklemist!

Raigo Koorem on Haja Autokooli liiklusõpetaja ja liiklusohutusspetsialist, kel on 23 aastat kogemust autosõidu õpetamisel. Raigo koolitab kõikide kategooriate mootorsõidukijuhte, sealhulgas operatiivsõidukite juhte. Enda auto on Raigol juba valmis seatud, et talv saaks rahulikult tulla.

No comments:

Post a Comment